Mediamarkt Logo

Grillezési tanácsok

A grillezés az egyik legkellemesebb kerti, társasági időtöltés. Ahhoz azonban, hogy a grillezett étel a lehető legfinomabbra sikerüljön, érdemes néhány hasznos tanácsot megfogadni. Ha ezeket az alapszabályokat betartod, biztos lehetsz abban, hogy a grillpartyd csodásan sikerül majd és örökre emlékezetes marad!

A grillsütő kiválasztása

A faszenes grill a hagyományos konyha fontos eleme: sütni a forró parázs felett. Egy nyilvánvaló előny az a különleges íz, melyet az izzó faszénen történő sütés kölcsönöz az azon elkészített ételeknek.

A gázgrillek ezzel szemben praktikus tulajdonságaikkal tűnnek ki. A gázgrillt csak csatlakoztatni kell egy gázpalackhoz és az elektromos gyújtás segítségével egy mozdulattal be lehet gyújtani.
A gázláng segítségével vagy lávaköveket hevítünk fel, melyek a fölé helyezett ételeknek adják le a hőt, vagy pedig öntöttvas vagy rozsdamentes lapot melegítünk fel, melyen az ételeket ráhelyezve sütjük meg.
A gázgrill legkiemelendőbb előnye az egyszerű kezelhetőség és a jó tisztíthatóság: 5 perc alatt üzemkész és a sütés után nem kell a faszenes grilleknél megszokott hamu eltakarításával foglalkozni.

Mindkét készüléknek vannak előnyei és hátrányai, így a végső döntést az alapján hozzuk meg, mely jellemzők számunkra a legfontosabbak.

A grillezendő nyersanyag előkészítése

A grillezendő nyersanyag előkészítése

A kerti sütéshez mindig friss húst és ne mélyhűtőben tárolt húst használjunk! Füstölt húsárut, mint pl. a sonka, lehetőleg ne grillezzünk, mert sütés közben a magas hő hatására rákkeltő nitrozamin vegyületek keletkezhetnek!

Az esetleges inakat még pácolás előtt legalább 4-5 centinként vágjuk át, hogy sütéskor ne ránthassák össze a húst.

A hússzeletek ne legyenek túl vastagok, mert akkor nem sülnek át! (Pl. a pulykát klopfolással vékonyíthatjuk.)

Mindenképpen javasolt a grillezés előtti napon a húst bepácolni, mert így az különösen aromás és puha lesz. Ha pácolás előtt óvatosan bevágjuk a hússzeleteket, akkor az meglehetősen lecsökkenti a pácolási idő hosszát.

A bevágott hússzeleteket elég akár 15 percig is pácolni, a bevágatlan és vastagabb szeletek pácolásához kb. 6 óra szükséges.

Pácoláskor használjunk fém, vagy üvegedényt! Műanyag edény nem alkalmas pácolásra, mert benne a hús elveszítheti frissességét.

Grillezés előtt ne sózzuk meg a húst, mert az nedvességet von el a tőle és sütés közben kiszáradhat.

A grillsütő előkészítése

Az alábbiakban használati utasítást adunk Neked ahhoz, hogyan készítsd elő a grilleszközöket a tökéletes sütéshez.

Faszéntüzelésű grillezés: Faszéntüzelésű grillek használatakor kétfajta anyaggal táplálhatjuk a tüzet, faszénnel vagy brikettel.
Brikett használatakor helyezz egy gyújtókockát az égéstérbe, és fölötte a brikettekből képezz gúlát.
Faszén használatakor tölts az égéstérbe egyharmadig faszenet és tedd közé a gyújtóst.
Mind a faszenes, mind a brikettes módszer esetén gyufával, vagy öngyújtóval gyújtsuk meg a tüzet.
A gyerekeket minden esetben tartsuk távol a tűzhelytől!
A sütés csak akkor kezdődhet el, ha a szén már világosszürke hamuval fedett. Kb. 20-30 percre van ahhoz szükség, hogy a faszén, vagy a brikett leégjen.

Gázgrillek használata: Túl sok időbe telik Neked a faszenes grillezés? Ebben az esetben nyilvánvaló, hogy Számodra a gázgrill a megfelelő. A gázgrill tetejét csak fel kell nyitni, és a gázszelepeket eltekerni, a sütő máris készen áll!
Ezután várj egy pillanatot, és a Piezo gyújtóval gyújtsd be a készüléket.
Ha nem gyulladna be elsőre, akkor várj egy percet és próbáld meg még egyszer. Kérjük, ne gyújtsd meg túl sűrűn egymás után a gyújtót, mert az robbanásveszélyes! Amint sikerült begyújtani az égőt, kérjük állítsd a készüléket a legerősebb fokozatra, és csukd be a tetejét. Kb. 10-15 percen belül a grill készen is áll a sütésre.
Kérjük, hogy figyelj arra, hogy a készülék mindig tiszta, és zsírmentes legyen!
Ha lávakövet használunk a grillezéshez, akkor ajánlatos a köveket több használat után forró vízben feloldott tisztítószerrel tisztítani. Tisztítás után a köveket meg kell szárítani, és utána visszatenni a készülékbe.

A grillezett étel mindig legyen a lehető legzsírmentesebb. A bepácolt húst a grillezés előtt egy konyhai kendővel fel kell itatni. A nagyon zsíros húsokat érdemes nemesacél, alumínium, vagy zománcozott tálcán grillezni.
Ha ennek ellenére sütés közben ég rajta a zsír, akkor kapcsold ki az égőt, és helyezd át a grillezett ételt egy másik sütőfelületre. Ezek után újra gyújtsd be a készüléket.

fontos!

  • Faszéntüzelésű grill esetében csak faszénnel tápláljuk a grillt! Száraz leveleket és festett deszkákat ne használjunk, mert az ételek nem kívánatos ízeket, szagokat és káros anyagokat vehetnek át!
  • Fából készült nyárs használata esetén a húsok felszúrása előtt mindig mártsuk be a nyársat vízbe, hogy a két vége ne égjen meg sütés közben!

Hogyan grillezzünk?

A grillezés két alapvető technikája

Direkt grillezés: az ételt közvetlenül a faszén vagy a brikett fölé helyezzük. Figyeljünk rá, hogy a faszén (vagy a brikett) és a grillrács között elegendő hely maradjon, hogy az étel ne égjen meg sütés közben.

Indirekt grillezés: a grill közepébe csepegtető tálcát helyezünk és ennek egyik, vagy mindkét oldalára helyezzük el a faszenet vagy a brikettet. E fölé helyezzük a grillrácsra a húst. Ez a módszer abban az esetben különösen ajánlott, ha nagyméretű, vastag és zsíros hússzeleteket grillezünk, - mint pl. rostélyos. Így elkerülhetjük azt, hogy a hús lángra lobbanjon vagy megégjen. Egy 26”-os grillen a tálca mindkét oldalán összesen kb. 30 db faszenet vagy brikettet tudunk elhelyezni, amely kb. 45 percnyi grillezésre elegendő. További 45 percnyi grillezéshez. kb. további 9-10 faszénre, brikettre lesz szükség.

Hogyan állapítsuk meg az izzó faszén hőmérsékletet, ha nincs hőmérőnk?
Tartsd a tenyered éppen a grill fölé. Számolj ezer egyszáztól felfelé egyenként, és ha
a kezed csak két másodpercig tudod ott tartani, akkor a tűz nagyon forró (kb. 375 fokos),
ha három másodpercig tudod ott tartani, akkor a tűz közepesen forró (kb. 350 fokos),
ha négy másodpercig tudod ott tartani, akkor a tűz közepesen forró (kb. 300 fokos),
ha öt másodpercig tudod ott tartani, akkor a tűz alacsony hőfokú (kb. 250 fokos).

Indulhat a grillezés!

Indulhat a grillezés!

Csak akkor kezdjünk el faszénen grillezni, ha a szén már nem lángol, hanem parázslik és izzik! A már fehérré vált faszén a legalkalmasabb a grillezésre.

A tüzet kis hamu rászórásával is lefolythatjuk, ami arra is jó, hogy hosszabb ideig egyenletes hőt adjon.

A sovány hús az erős hő hatására erősen kiszárad és rágós lesz, ezért ha a bepácolt, befűszerezett húst alufóliába csomagoljuk és így sütjük, akkor szépen megpárolódik és nem ég meg. Ha megpárolódott a hús, akkor vegyük le a fóliát és még utána is grillezzük meg egy kicsit!

Alufólia használatakor annak matt fele nézzen a parázs felé!

Másik megoldás a hatékony sütésre: használj fedett grillt, ebben ugyanis hamarabb megfő a hús, és biztos lehetsz benne, hogy nem ég meg!

A húsokat grillezés közben soha ne szúrjuk meg villával, mert kifolyik belőlük az értékes húslé és kiszáradnak. Használjunk inkább lapátkanalat vagy hússütő csipeszt, és azzal forgassunk. A többszöri forgatást is kerüljük.

Faszéntüzelésű grillek használatakor a tűz erősségét és ezzel együtt a sütés hőfokát a parázs szét -vagy összehúzásával és a grillrács és a faszén távolságának változtatásával szabályozhatjuk.

Fogyasztás előtt a megszenesedett húst vágjuk le az értékes többitől, mert az egészségre ártalmas policiklikus aromás szénhidrogéneket tartalmazhat.

Hogyan grillezzük az egyes húsokat?

Szárnyasok grillezése

A csont nélküli combot, vagy a lebőrözött csirkemellet közepesen erősre sütve direkt grillezéssel kb. 8-12 percig kell grillezni. Ez alatt az idő alatt a belseje is megsül úgy, hogy félidőben csak egyszer forgatjuk meg.
A csontos szárnyast indirekt módon közepesen erősre kb. 30-40 percig kell grillezni úgy, hogy a csontos fele legyen alul. Ha szereted az átsült bőrt, akkor a grillezés utolsó 5 percében a csirkemellet a bőrös oldalával lefelé forgassuk és direkt módon grillezzük.
Az egész csirkét, vagy pulykát óvatosan addig grillezzük, hogy a folyadékok eltávozzanak belőle és a mell belső hőmérséklete elérje a 77ºC-ot és és a szélén, a legvékonyabb részeken pedig a 82ºC-ot. (Ha egész szárnyas hőmérsékletét méred meg, mindig figyelj arra, hogy a hőmérő ne érjen csontot, ugyanis az elferdítheti a mért eredményt.)

Marhahús grillezése

Puha, szaftos steak elérése érdekében grillezés előtt 20-30 perccel vegyük ki a bepácolt húst a hűtőből és hagyjuk állni. Miután levesszük a grill-rácsról a húst, akkor is hagyjuk állni 5-10 percet, hogy a húsnedvek helyreálljanak.
A következő hússzeletet sütés előtt kenjük be vékonyan egy extra adag olívaolajjal, mielőtt a sütőrácsra helyezzük.
A puha hátszínnél keményebb húsrészeket mindenképpen pácolni kell. A puhításhoz a húspácnak tartalmaznia kell valamilyen savas anyagot, mint pl. gyümölcs,-vagy zöldséglevet, joghurtot, bort, vagy ecetet.
Annak érdekében, hogy elkerüljük, hogy a hús felgöngyölődjön, vágjuk be a hús külső szélét kb. 1 ujjnyi távolságokban.

Zöldségek grillezése

El akarod kápráztatni vendégeid? Szolgálj fel grillezett spárgát. Könnyű elkészíteni, és csodálatos íze van! A legtöbb zöldség nagyon könnyen megsül a grillen, így rajtuk kell tartani a szemünket. Ha szereted a grillezett répát, az ízével a mennyekbe repíthet! Egyszerűen távolítsd el a héját, vagy tisztítsd meg és vékonyan kend be olívaolajjal, és indirekt grillezéssel kb. egy, másfél órát süsd, amíg megpuhul.

vega receptek

Grill receptek

Grill receptek

grillezet camembert

Grillezett Camembert sajt fóliahajóban sült karfiollal (vagy brokkolival)

Hozzávalók:

  • camambert sajt (fejenként 1 egész)
  • karfiol, vagy brokkoli
  • 1 fej fokhagyma
  • ½ l tejszín
  • 1 db tojás
  • bors
  • reszelt sajt vagy parmezán

Elkészítés:
Fóliából készítünk 4 db fóliahajót ( 2 db. A4 méretű fóliát egymásra rakunk és ezeket a két végénél összecsavarjuk, hogy batyuformája legyen). Ebbe kerül később a tejszínes brokkoli. Félretesszük.
Karfiolt, vagy a brokkolit apróbb darabokra vágjuk, sós vízben megőfzzük és leszűrjük. A fokhagymát serpenyőben kicsit megpirítjuk és felöntjük tejszínnel, sóval és borssal ízesítjük. A tojást is beleütjük a tejszínbe és elkeverjük, majd a brokkolit, vagy a karfiolt beletesszük és felforraljuk.
Az egészet beletöltjük a 4db fóliahajóba és megszórjuk reszelt sajttal, vagy parmezánnal. Óvatosan helyezzük a batyukat a grillrácsra.
A sajtot egészben helyezzük a grillrácsra és mindkét oldalát 1-1 percig grillezzük úgy, hogy ne folyjon szét a grillrácson. Szervírozáskor a batyuk tartalmát a sajt mellé rakjuk a tányéron. Jó étvágyat!

Grillezett feta sajt

Grillezett feta sajt salátaágyon, grillezett zöldségekkel

Hozzávalók:

  • ½ kg. keményebb fajta feta sajt (vagy kimondottan grillsajt)
  • kaliforniai paprika
  • cukkíni
  • fél paradicsom
  • vékonyra vágott sárgarépa
  • édes hagyma
  • idényjellegű saláta
  • olívaolaj
  • balzsamecet

Elkészítés:
A zöld salátákat összetépkedjük, olívaolajban megforgatjuk, ízlés szerint fűszerezzük és a tálak közepére halmozzuk. Később a tetejére kerül a sajt, a tál széleire pedig a grillezett zöldségek.
A grillezendő kaliforniai paprikát, cukkínit, paradicsomot, sárgarépát és hagymát megtisztítjuk, felvágjuk és grill fűszeres olajban megforgatjuk, úgy, hogy jól felszívja az olajat. Utána mehet a rácsra! Addig grillezzük, amíg picit meg nem barnul.
A felvágott feta sajtot 1-2 percig grillezzük, majd a salátára helyezzük és körbe rakjuk a grillezett zöldségekkel.
Extra finom!

Grillezett gombás-póréhagymás batyu

Grillezett gombás-póréhagymás batyu

Hozzávalók:

  • 50 dkg gomba
  • 1 csomag póréhagyma
  • 10 dkg vaj

Elkészítés:
A gombákat megtisztítjuk, a nagyobbakat félbe ill. négybe vágjuk. A póréhagymát is megtisztítjuk és felkarikázzuk.
A gombát és a hagymát összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük, és egyenlő adagokban alufóliába csomagoljuk. A batyukba 1-1 adag vajat is tegyünk, hogy egyenletesen párolódhasson a gomba és a hagyma. A csomagokat a grillrácsa fektetjük, és 10-15 percig így pároljuk. Grillezett húsokhoz, vagy főételekhez köretnek is kiváló! Ha elkészült, adhatunk még hozzá vajat.
Ínyenceknek való!

Pikáns grillezett hal

Pikáns grillezett hal

Hozzávalók:

  • 8 tonhalfilé (7 dkg-osak)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 szem bors
  • 1 kis csípős pirospaprika
  • őrölt bors és só
  • Grill fűszerkeverék
  • 2 dl fehérbor
  • 2 citrom leve
  • 2 dl paradicsomlé
  • 4 evőkanál kapribogyó
  • apróra vágott petrezselyem

Elkészítés:
A pácoláshoz a hagymákat és a fokhagymát felaprítjuk. A borsot durvára törjük. A csípős paprika magjait és ereit kivágjuk, húsát felkockázzuk. A grill fűszerkeverékkel és a borssal megszórjuk a halszeleteket és tálra tesszük. A hagyma- és fokhagymadarabokat, valamint a paprikadarabokat rászórjuk a halra és az egészet leöntjük a citromlével és a borral. Mindezt lefedjük a folpackkal és 2 órára hűtőbe tesszük, közben többször óvatosan forgatjuk úgy, hogy a hagyma és a paprika egyenletesen kerüljön a halra. Két óra múlva kivesszük és lecsöpögtetjük. Ezután a halat oldalanként 3-5 percig grillezzük és grillezés közben enyhén sózzuk.
A szószhoz a paradicsomlét felforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a kapribogyót és a petrezselyemet, valamint sóval és borssal ízesítjük. A szósszal leöntve, forrón tálaljuk.

Pác receptek (kb. 50 dkg húshoz)

Csípős-ketchupos páchoz

(csirkeszárny, csirkecomb)

Hozzávalók:
1 dl balzsamecet
3 ek ketchup (vagy paradicsompüré)
2 ek cukor
2 kk só
2 kk csili szósz (vagy 3 kk Erős Pista)

Fokhagymás-gyömbéres páchoz

(csirkehús, pulykahús, sertéshús)

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 ek szójaszósz
1 kk cukor
1 kk gyömbér
3 gerezd fokhagyma

Paprikás páchoz

(sertéstarja, sertéscomb)

Hozzávalók:
0,5 dl olívaolaj
2 kk mustár
1 dl tej
1 kk delikát
1 db csípőspaprika
Bors

Barna páchoz

(sertés)

Hozzávalók:
5 ek ketchup
5 ek méz
3 ek szójaszósz
0,5 dl olívaolaj

Joghurtos páchoz

(csirkehús, pulykahús)

Hozzávalók:
2 dl joghurt
Só, bors
0,5 dl olívaolaj
3 gerezd fokhagyma

Worchester páchoz

(sertéshús, marhahús)

Hozzávalók:
2 kk worchester szósz
0,5 dl borecet
2 ek mustár
0,5 olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 kk csili szósz
1 kk őrölt babérlevél
bors

Grillezett gyümölcsök és Klasszikus grill receptek

Grillezett gyümölcsök

Grillezett gyümölcsnyárs

Hozzávalók:

  • Nagyszemű eper
  • negyed ananász
  • fél mangó

Elkészítés:
Az epreket félbevágjuk, a mangót kimagozzuk és a húsát felkockázzuk, az ananászt pedig a héjától megtisztítjuk és felkockázzuk. A gyümölcsöket ráhúzzuk a nyársra és faszén felett rövid ideig grillezzük.

Klasszikus grill receptek

Olaszos grillezett csirke

Hozzávalók:

  • 2 kicsi, grillezni való csirke (körülbelül 80 dkg súlyúak)
  • 1 evõkanál reszelt vöröshagyma
  • 2 dkg margarin
  • 1 teáskanál paradicsompüré
  • 1-1 mokkáskanál törött fekete bors
  • rozmaring
  • kakukkfû
  • bazsalikom
  • 1 szál friss zellerzöld
  • 5 dkg reszelt parmezán (jellegû) sajt
  • ízlés szerint só

Elkészítés:
A paradicsompürét, a finomra vágott zellerzöldet, a vöröshagymát és a többi fûszert jól összekeverjük a margarin felével, megsózzuk, majd a kiöblített és leszárított csirke hasába kenjük.
A csirkéket nyársra húzzuk, kívülrõl bekenjük a sós margarinnal, majd pirosra sütjük. Sütés után a csirkéket levesszük a nyársról és feldaraboljuk őket, rátesszük a grilltálcára vagy a tepsire és megszórjuk reszelt sattal. Így addig grillezzük, amíg a sajt rá nem olvad a csirkére. Figyelem! A sajtot csak olvasszuk fel és ne égessük meg, mert akkor keserű lesz!
Mennyei!

Egyszerű, grillezett sertésflekken, vagy báránykaraj

Egyszerű, grillezett sertésflekken, vagy báránykaraj

Hozzávalók:

  • 1 kg tarja vagy karaj
  • olaj
  • liszt
  • őrölt paprika

Elkészítés:
A vékony hússzeleteket gyengéden klopfoljuk meg és alaposan olajozzuk be. Fém,-vagy üvegedényben 2 órára tegyük a hűtbe. Pácolás után lisztben és őrölt paprikában forgassuk meg, majd faszénparázs felett rostélyon hirtelen süssük barnára. Sütés közben sózzuk, ha kell.
A köretek nagy választékával gazdagíthatjuk.Egyszerű, de nagyon finom!

Grillezett sörös-mustáros sertésflekken

Grillezett sörös-mustáros sertésflekken

Hozzávalók:

  • 4 szelet sertéshús (lehetőleg vékony szeletekben)
  • 1 fej vöröshagyma
  • grill fűszerkeverék
  • 4 evőkanál mustár
  • apróra vágott petrezselyem
  • olaj
  • 1 evőkanál borecet
  • 1 dl világos sör
  • 2 babérlevél
  • őrölt bors és só

Elkészítés:
A mustárt keverjük el az olajjal és az ecettel, tegyük bele az apróra vágott petrezselymet és a kockákra vágott vöröshagymát, majd az egészet öntsük fel a sörrel. Tegyük bele a babérleveleket és a grill fűszerkeverékkel bedörzsölt húst forgassuk bele. Tegyük át egy fém,-vagy üvegedénybe, folpackkal fedjük le és 2 órára tegyük be a hűtőszekrénybe pihenni. Tanácsos pácolás közben kétszer megforgatni. Ha a hús jól felszívta a pácot, akkor következhet a grillezés!
Csak sütés közben sózzuk a húst, ha szükséges, de akkor is enyhén! Egy –egy szelet húst kb.10 percig grillezzünk és közben kenegessük a mártással. Bármilyen körettel fogyaszthatjuk. Fenséges!